MEĐURESORNI TRENING U TRAKOŠĆANU U SKLOPU PROGRAMA „MREŽA PODRŠKE I SURADNJE ZA ŽRTVE I SVJEDOKE KAZNENIH DJELA“

Datum objave: 23. 5. 2022.

Dana 19. i 20. svibnja 2022. godine u Trakošćanu je održan drugi Međuresorni trening u sklopu aktivnosti programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ financiranog od strane Ministarstva pravosuđa i uprave RH.

Trening su organizirale sljedeće organizacije civilnog društva koje provode program „Mreža podrške“: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Udruga „HERA“ Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava, Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“, Informativno pravni centar, Slavonski Brod,  S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja, CESI: SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja te Ženska grupa Karlovac „Korak“.

Trening je prvenstveno bio namijenjen predstavnicima/ama nadležnih tijela i institucija koje djeluju na području županija u kojima navedene organizacije civilnog društva provode program „Mreža podrške“ te predstavnicima/ama samih organizacija civilnog društva.

Na početku treninga prisutni su upoznati s programom te im je predstavljena „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ kroz kraće izlaganje. Kako je prvi dan treninga bio usmjeren na pravnu tematiku, tri predavačice su bile istaknute pravnice, svaka u svome području rada.

Prvo izlaganje je bilo ono sutkinje u mirovini, Branke Mašić, i to na teme „Zaštita žrtve prije i tijekom kaznenog/prekršajnog postupka“ te „Uloga ovlaštenog tužitelja“. Sutkinja je vrlo interaktivnim izlaganjem pokrenula mnoge rasprave i razmjene mišljenja. Pridružila nam se i zamjenica državne odvjetnice Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Albina Tisanić koje je prisutnima izlagala na temu „Položaj državnog odvjetnika/ice u odnosu na žrtve i odnosu na oštećenika“, a radni dio treninga smo zaključili s predavanjem Sanje Bezbradica Jelavić, odvjetnice koja nas je upoznala s temom „Uloga/položaj opunomoćenika žrtve i položaj i prava oštećenika u kaznenom postupku“. Odvjetnica Bezbradica Jelavić je predavanje održala putem ZOOM aplikacije jer je zbog poslovnih obveza bila spriječena  prisustvovati treningu uživo.

Prvi dan treninga je zaključen posjetom dvorcu Trakošćan i šetnjom prekrasnom prirodom oko dvorca te druženjem svih sudionika/ca nakon večere.

 

Drugi dan treninga je započeo kratkom rekapitulacijom prvog dana te razgovorom o dojmovima. Trening je nastavljen predavanjem profesorice dr. sc. Irme Kovčo Vukadin s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Tema izlaganja bila je „Posredna traumatizacija svih uključenih u direktan rad sa žrtvama i svjedocima kaznenih djela“. Posljednja izlagačica bila je Tatjana Vlašić, univ.spec.act.soc. koja je izlagala na temu „Proces supervizije kod pomagačkih struka i u radu s ranjivim skupinama“ te smo radni dio treninga završili vježbama u grupama. Trening je završen ručkom i kraćim druženjem te smo krenuli svako prema svome domu puni dojmova i s idejom da se vidimo i sljedeće godine, na trećem Međuresornom treningu koji je planiran u Slavonskom Brodu.

Treningu je prisustvovalo 47 sudionika/ca, a ispred Karlovačke županije sudjelovale su Irena Dajak, stručna savjetnica Općinskog suda u Karlovcu i Neji Belavić, viša stručna savjetnica Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu, te ispred ŽGK „Korak“,  Sandra Turkanović, voditeljica aktivnosti Programa „Mreža podrške“ i Ivana Rapo, savjetnica u provedbi Programa za područje Ličko-senjske županije.