Sudjelovali smo na Međuresornom treningu u Svetom Martinu na Muri

Datum objave: 16. 10. 2023.

U dane 12. i 13. listopada 2023. sudjelovale smo na Međuresornom treningu (dalje Trening) u Svetom Martinu na Muri koji je organiziran kao jedna od aktivnosti programa Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela.

Trening su organizirale članice partnerske mreže organizacija: Informativno- pravni centar, Slavonski Brod; Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Udruga „HERA“ Križevci- za zaštitu i promicanje ljudskih prava, Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“; S.O.S. Virovitica- savjetovanje, osnaživanje, suradnja; CESI – SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja i Ženska grupa Karlovac- „Korak“.

Osnovni cilj međuresornog treninga bio je umrežiti te podijeliti iskustvo predstavnika/ca institucija i organizacija civilnog društva s područja 13 županija:Koprivničko – križevačke, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Ličko-senjske županije.

 

 

Tijekom Treninga, uz samo izlaganje o važnosti sustava podrške žrtvama i svjedocima/kinjama od strane Nikice Hamer Vidmar, iz Službe za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa i uprave RH te o rezultatima „Mreže podrške“ od 2018.-2022. godine od strane kolegice Sanje Galović iz Informativno pravnog centra iz Slavonskog Broda, imali smo priliku čuti odlična izlaganja renomiranih predavača/ica kako slijedi:

1. Dražen Puljko, voditelj Službe kriminalističke policije PU Brodsko-posavske: „Imovinsko-pravni delikti s naglaskom na osobe starije životne dobi (krađe, teške krađe, prijevare, računalne prijevare“.
2. Maja Munivrana, prof. za kazneno pravo, Pravni fakultet Zagreb: „Govor mržnje na društvenim mrežama“ te „Utjecaj zločina iz mržnje na žrtvu i izazovi u praksi“.
3. Goran Arbanas, dr.med. spec psihijatrije Klinike za psihijatriju Vrapče: „Psihijatrijska vještačenja u kaznenom postupku i prekršajima obiteljskog nasilja“ te „Svrha i trajanje sigurnosnih mjera“.
4. Anita Lauri Korajlija, psihologinja, prof. Filozofski fakultet Zagreb: „Predrasude prema žrtvama kaznenih djela i prisilna kontrola ( coercive control i gaslighting)“ te „Prepoznavanje signala femicida“.
5. Maja Mamula , dr.sc., Ženska soba Zagreb: „Sagorijevanje i traumatizacija profesionalaca koji rade sa žrtvama kaznenih djela“.

Ispred naše udruge sudjelovale su Sandra Turkanović, voditeljica aktivnosti programa „Mreža podrške“, koja je ujedno bila i jedna od moderatorica Treninga, te Nada Rukavina, savjetnica u provedbi programa „Mreža podrške“ za područje Ličko-senjske županije.

Program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ provode Ženska soba kao koordinatorica te Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Delfin Zamir; Desa Dubrovnik; HERA Križevci– za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar – IPC; Ženska grupa Karlovac KORAK; SOS Virovitica; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir. Financijski ga podržava Ministarstvo pravosuđa i uprave RH.