DANI OTVORENIH VRATA ŽGK “KORAK”

Datum objave: 30. 5. 2017.

Manifestacija Dani otvorenih vrata udruga (25.-27. svibanj 2017.) koju je organizirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske godišnji je događaj koji se održava u cijeloj Hrvatskoj s ciljem informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici. Bila je to prilika građanima sudjelovati u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama, akcijama te se upoznati s različitim društveno korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u udrugama. Udrugama je to bila izvrsna prilika za predstavljanje svog rada te povećanje vidljivosti svoga djelovanja. Pri tome, one su mogle same odabrati način predstavljanja svoga rada, organizirajući radionice, izložbe, skupove, promidžbene aktivnosti i slično.

Zahvaljujući Institucionalnoj podršci za stabilizaciju i/ili razvoj udruge Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kroz koju nam je omogućeno zapošljavanje jedne osoba koja se bavi i aktivnostima poput organiziranja ovakvih manifestacija,   i ŽGK „KORAK“ ove je godine prvi put sudjelovala na Danima otvorenih vrata udruga. Za građane i širu javnost otvorili smo svoja vrata u prošli četvrtak i petak, 25. i 26. svibnja 2017., oba dana od 10:00-14:00 sati. Kroz ta dva dana 30-ak građana (individualci, predstavnici ustanova, grupe) posjetilo nas je te dobilo informacije o našem radu. Tako smo predstavili rad Tajnog skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, rad Savjetovališta, SOS telefon, projekte koje smo uspješno proveli u posljednjih nekoliko godina kao i projekte koje smo aplicirali na raspisane natječaje, a čije rezultate sad čekamo.

Predstavljanje jednog od natječaja na kojeg smo aplicirali – natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, područje prevencije nasilja u partnerskim vezama među mladima, bio je dodatni razlog za poziv svim srednjim školama Karlovačke županije na sudjelovanje u Danima otvorenih vrata ŽGK „KORAK“. Odaziv bi bio i veći da termin manifestacije ne pada pred kraj školske godine kada su učenici u jeku završnih testova. No, tim više nam je drago da su učenici karlovačke Gimnazije uspjeli doći. Uz predstavljanje već gore napisanog, učenici su ispunili i anonimnu anketu na temu nasilja u partnerskim vezama među mladima kroz koju smo željeli saznati njihovo mišljenje o ovoj temi, a iskoristili smo priliku pa promovirali i volontiranje mladih kao njihov doprinos zajednici, ali i dobar način usavršavanja postojećih te stjecanja  novih kompetencija i vještina.

a.