GOSTOVANJE NA RADIO SLUNJU U EMISIJI „KORAK NAPRIJED“

Datum objave: 26. 7. 2017.

         U okviru redovitog mjesečnog sudjelovanja u emisiji „Korak naprijed“ Radio Slunja (95.2 MHz) ovoga je utorka, 25.7.2017. gostovala Mirjana Duduković, predsjednica naše udruge.  Kako su projekti vrlo bitan izvor financiranja aktivnosti ŽGK “Korak”, slušateljicama i slušateljima je predstavila  programe i projekte koje trenutno provodimo, kao i one za koje čekamo rezultate, a koje smo prijavili, bilo u svojstvu nositelja ili partnera te one koji su nedavno objavljeni i na koje namjeravamo uskoro aplicirati.

Posebno je istaknut 3-godišnji Program “Promjena – Korak do sigurnosti” za kojeg je 17.7. ove godine sa Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potpisan i ugovor za prvu godinu provedbe. Kroz ovaj program, koji će se provoditi na području Karlovačke županije, uveli smo kao novu uslugu, savjetovanje počinitelja nasilja u obitelji te pružanje podrške i pomoći žrtvama obiteljskog nasilja po izlasku iz Skloništa. U okviru rada s počiniteljima i žrtvama obiteljskog nasilja zapošljavamo jednu novu osobu na 2 godine i 9 mjeseci, pri čemu prednost dajemo mladim nezaposlenim osobama (do 30 godina) i/ili nezaposlenim osobama s invaliditetom odgovarajuće struke (VSS: psiholog, socijalni radnik, defektolog – socijalni pedagog ili pedagog). Natječaj je otvoren do 27.7. 2017. g., a objavljen je na službenoj web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao i na našoj web i facebook stranici.

U svojstvu nositelja prijavili smo projekt  “Tolerancija na full jer nasilje nije cool” koji se  bavi prevencijom nasilja u partnerskim adolescentskim vezama u okviru natječaja Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 U  svojstvu partnera  na natječaju Ministarstva rada i mirovinskog sustava Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, faza III, sa LAG-om Vallis Colapis kao nositeljem, prijavljen je projekt  „Zapošljavanje kroz suvremeni pristup ponudi poljoprivrednih proizvoda“ unutar kojega ćemo kroz Klubove za zapošljavanje provoditi edukacije za nezaposlene osobe kroz radionice o komunikaciji, samopouzdanju i osnovama poduzetništva, dok je sa Razvojnom agencijom Karlovačke županije Karla kao nositeljem, prijavljen projekt „P.s. – pokreni se“ kroz kojeg ćemo prezentirati deficitarna zanimanja po osnovnim i srednjim školama te probati  zainteresirati djevojčice za neka tradicionalno „muška“ zanimanja.

Od natječaja koji su nedavno objavljeni, namjera nam je javiti se na još dva:

 – Natječaj Ministarstva pravosuđa „Razvoj sustava podrške žrtvama i svjedocima pružanjem potpore partnerskoj mreži organizacija za podršku i pomoć žrtvama i svjedocima“ – vezan uz pružanje podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama čiji županijski sudovi nemaju Odjele za podršku navedenim kategorijama. Kroz provedbu ovog projekta ŽGK „Korak“ bi proširio opseg djelovanja i to dvostruko, s obzirom na vrstu usluge (radili bismo sa svim žrtvama, ne samo onima obiteljskog nasilja) te s obzirom na teritorij pružanja usluge (pokrivali bismo uz Karlovačku i Ličko-senjsku županiju).

– Natječaj Ministarstva rada i mirovinskog sustava „ZAŽELI – Program zapošljavanja žena” (sa najviše srednjom stručnom spremom) koje bi pružale usluge pomoći i podrške  starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju