„HRVATSKA VOLONTIRA“ (22.-27. 5. 2017.) – Kreativna radionica ŽGK „KORAK“ za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja

Datum objave: 31. 5. 2017.

Hrvatska mreža volonterskih centara od 2011. godine na nacionalnoj razini organizira manifestaciju pod nazivom Hrvatska volontira, krajem svibnja u trajanju od 6 dana, kojom se na nacionalnoj razini nastoji mobilizirati velik broj organizatora volontiranja i volontera kako bi se istaknuo ogroman značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni i vrednuje. Sve neprofitne organizacije pozvane su tom prigodom prijaviti svoje akcije bilo da se radi o već postojećim, redovnim aktivnostima organizacije ili o nekim novim aktivnostima osmišljenima isključivo za ovu prigodu.

Vrlo smo sretni što smo sudjelovali na ovogodišnjoj manifestaciji Hrvatska volontira, posebno jer je ovo prvi put da smo njen dio. Željeli bismo istaknuti da nam je to omogućeno zahvaljujući „Institucionalnoj podršci za stabilizaciju i/ili razvoj udruge“ Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, s obzirom da je osoba zaposlena temeljem navedene podrške, zadužena i za aktivnosti poput sudjelovanja na ovakvim akcijama.

ŽGK „KORAK“ omogućava kroz Tajno sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja siguran smještaj  te pomoć (psihološku i pravnu) i podršku ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja. U okviru Skloništa redovno provodimo Kreativnu radionicu za žene i djecu koja ima pozitivan utjecaj na: kvalitetan razvoj djece, na kvalitetan odnos majke i djeteta kroz zajedničko kreativno stvaranje te na osnaživanje žena kroz relaksirajući učinak kreativnih radionica. Radionicu provodi volonterka ŽGK „KORAK“, a tehnike u kojima se radi su različite.

Na radionicama održanima 23. i 25. svibnja 2017., kroz dva susreta, svaki u trajanju od po dva sata, sudjelovalo je 11 osoba, od toga petero djece. Mame su tako radile u decoupage tehnici te su nekim starim, zapuštenim predmetima dale novi sjaj, čime će oni zasigurno dobiti i novu funkciju. A dok su mame uređivale stare predmete, djeca su crtala, bojala i rezala iz kolaža razne motive – već tko što voli. Iako je zadana tema bilo proljeće, nismo imali srca ograničiti ih samo na taj motiv, pustili smo da ih mašta ponese.

Svi smo se dobro zabavili i uživali i naravno, odlučili sudjelovati i sljedeće godine. Već razmišljamo što bismo još, osim kreativne radionice, mogli osmisliti i prijaviti.

Hvala svim našim vrijednim volonterima na njihovu angažmanu, kako onima koji su sudjelovali u „Hrvatska volontira“, tako i svim ostalima koji su volontirali ili volontiraju u ŽGK „KORAK“.

A za kraj donosimo par brojki sa ovogodišnje „Hrvatska volontira“:

  • sudjelovala su 192 organizatora volontiranja
  • volontiralo se u preko 60 gradova
  • volontiralo je više od 4000 građana – volontera
  • provedeno je više od 300 društveno korisnih, volonterskih aktivnosti u zajednici