„KORAK U ŽIVOT BEZ NASILJA” – EKONOMSKO NASILJE

Datum objave: 05. 4. 2023.

Ekonomsko nasilje nad ženama od strane njihovih intimnih partnera vrsta je nasilja o kojoj se manje zna i koju same žrtve teže prepoznaju. Istovremeno je i najmanje istraživani oblik nasilja nad ženama u obitelji, odnosno u intimnim vezama općenito.

Kako prepoznati da doživljavate ekonomsko nasilje?

Žrtva ste ekonomskog nasilja ukoliko:

– vam partner ne dopušta raspolagati vlastitim plaćom

– kontrolira potrošnju u kućanstvu

– ne dopušta vam da se zaposlite

– sprječava vas u zadržavanju postojećeg posla

– odlučuje za vas kada i na što smijete koristiti novac

– uznemirava vas na radnom mjestu

– ne plaća vam iznos uzdržavanja za zajedničko dijete/djecu

– prisiljava vas da podignete kredita na vaše ime i dr.

Ukoliko ste se prepoznali u nečemu prethodno navedenom,  znajte da se radi o ekonomskom nasilju kojeg možete prijaviti policiji, a možete se obratiti i nekoj od organizacija civilnog društva koje rade sa žrtvama nasilja u obitelji pa tako i ŽGK „Korak“.

Odgovorit ćemo na vaša pitanja i pružit ćemo Vam potrebnu podršku i pomoć kroz psihološko i/ili pravno savjetovanje  – ovisno o Vašim potrebama. Javiti nam se možete na broj telefona 047 600 392 ili na 047 616 120.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Projekt „Korak u život bez nasilja“ financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020“. Vrijednost projekta je 492.773,24 € (3.712.800,00 kn) i provodi se na području Karlovačke županije u razdoblju od 1. srpnja 2021. do 1. srpnja 2023. godine. Cilj je projekta doprinijeti procesu deinstitucionalizacije i socijalnoj uključenosti razvojem izvaninstitucijske podrške za žrtve obiteljskog nasilja. Projekt razvija izvaninstitucijsku uslugu organiziranog stanovanja, unaprjeđuje uslugu psihosocijalne podrške, jača kapacitete stručnjakinja za pružanje usluga te podiže svijest javnosti o procesu deinstitucionalizacije i pravima žrtava nasilja na život u zajednici.