„KORAK u život bez nasilja“ – održana edukacija „Femicid – pregled stanja, prevencija i moguća zakonska unaprjeđenja“

Datum objave: 05. 5. 2023.

Dana 4. svibnja 2023. u organizaciji ŽGK „Korak“, u okviru kampanje „KORAK ka nenasilnom društvu“,   koja je dio projekta „Korak u život bez nasilja“,  održana je edukacija na temu „Femicid – pregled stanja, prevencija i moguća zakonska unaprjeđenja“. Edukacija je bila namijenjena predstavnicima/ama pravosudnih tijela, institucija, organizacija civilnog društva te stručnjakinjama iz naše udruge, a održala ju je Iva Čatipović, koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja udruge SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava.

Edukaciju je održala Iva Čatipović, koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja udruge SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava. U prvom dijelu edukacije sudionici su upoznati s pojmom femicida te je dan pregled stanja po tom pitanju u svijetu i u Hrvatskoj. Drugi dio edukacije je bio posvećen prevenciji, procjeni rizika i tomu što svatko od nas može uraditi na prevenciji, a treći dio zakonskim unapređenjima radi učinkovitijeg pristupa ovoj problematici.

Zaključeno je kako je femicid gorući društveni problem, ali još nedovoljno osviješten. Više od brojki govore stope i činjenica da je Hrvatska treća po broju femicida u Europi. Potrebno je femicid imenovati, izraditi strategije borbe protiv njega te femicid učiniti posebnim kaznenim djelom ili pak  donijeti poseban propis koji će se baviti prevencijom, procjenom rizika i edukacijom svih koji rade u sustavu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekt „Korak u život bez nasilja“ financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020“. Vrijednost projekta je 492.773,24 € (3.712.800,00 kn) i provodi se na području Karlovačke županije u razdoblju od 1. srpnja 2021. do 1. srpnja 2023. godine. Cilj je projekta doprinijeti procesu deinstitucionalizacije i socijalnoj uključenosti razvojem izvaninstitucijske podrške za žrtve obiteljskog nasilja. Projekt razvija izvaninstitucijsku uslugu organiziranog stanovanja, unaprjeđuje uslugu psihosocijalne podrške, jača kapacitete stručnjakinja za pružanje usluga te podiže svijest javnosti o procesu deinstitucionalizacije i pravima žrtava nasilja na život u zajednici.