„KORAK U ŽIVOT BEZ NASILJA“ – RAZVOD BRAKA I POSTUPAK OBVEZNOG SAVJETOVANJA

Datum objave: 16. 1. 2023.

U okviru projekta „Korak u život bez nasilja“ često nam se korisnice obraćaju za pravno savjetovanje u vezi razvoda braka.

Razvod braka može se pokrenuti na dva načina:

1.Tužbom jednog bračnog druga ili

2. Prijedlogom oba bračna druga za sporazumni razvod braka.

Bračni drugovi koji imaju zajedničku maloljetnu djecu dužni su prije podnošenja prijedloga za razvod braka na sudu, podnijeti zahtjev u centru za socijalnu skrb radi provođenja postupka obveznog savjetovanja. Nadležnost suda i centra za socijalnu skrb određuje se prema mjestu prebivališta djeteta zadnjeg zajedničkog prebivališta odnosno boravišta bračnih drugova.

Svrha obveznog savjetovanja je upoznavanje bračnih drugova s mogućnošću da se prethodno uključe u obiteljsko odnosno bračno savjetovalište, upoznavanje s pravnim i psihosocijalnim posljedicama razvoda braka, upućivanje u dobrobit djeteta prilikom donošenja odluka pri razvodu braka te izrada plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi.

Više o tome što je Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, što se njime dogovara te što ako dogovor ne bude postignut, pročitajte u nekoj od naših sljedećih objava.

A kako je razvod braka jedan od najstresnijih događaja u životu, svakako vas pozivamo da nam se javite ukoliko trebate pomoć, pravnu, psihološku ili obje. Jer zajedno je uvijek lakše.

Obratite nam se s povjerenjem na broj telefona 047 600 392 i ugovorite svoj termin savjetovanja (uživo ili telefonskim putem) kako bismo vam pomogli u procesu razvoda braka.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Projekt „Korak u život bez nasilja“ financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020“. Vrijednost projekta je 492.773,24 € (3.712.800,00 kn) i provodi se na području Karlovačke županije u razdoblju od 1. srpnja 2021. do 1. srpnja 2023. godine. Cilj je projekta doprinijeti procesu deinstitucionalizacije i socijalnoj uključenosti razvojem izvaninstitucijske podrške za žrtve obiteljskog nasilja. Projekt razvija izvaninstitucijsku uslugu organiziranog stanovanja, unaprjeđuje uslugu psihosocijalne podrške, jača kapacitete stručnjakinja za pružanje usluga te podiže svijest javnosti o procesu deinstitucionalizacije i pravima žrtava nasilja na život u zajednici.