„MREŽA PODRŠKE I SURADNJE ZA ŽRTVE I SVJEDOKE KAZNENIH DJELA“ “/Sastanci s predstavnicima/ama sustava za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela RH

Datum objave: 24. 4. 2023.

Od 19. do 21. travnja 2023. predstavnice naše udruge sudjelovale su u Tuheljskim Toplicama na sastancima s predstavnicima/ama sustava za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela RH.

Prvi smo dan sudjelovali na zajedničkom sastanku s predstavnicama Ministarstva pravosuđa i uprave RH, s odjelima za podršku žrtvama i svjedocima, koji djeluju pri sedam županijskih sudova te s partnerskim organizacijama koje čine „Mrežu podrške“, a sa ciljem boljeg umrežavanja te posljedično još učinkovitijeg pružanja podrške i pomoći žrtvama i svjedocima.

 

Drugi dan sudjelovali smo na vrlo zanimljivom i korisnom predavanju na temu Vještačenje koje je održao izv. prof. prim. dr. sc. Goran Arbanas, dr. med., specijalista psihijatrije s Klinike za psihijatriju Vrapče, dok smo treći dan radili na Protokolu o sigurnosti u okviru „Mreže podrške“ te planirali međuresorni trening koji nam slijedi u listopadu ove godine.

Program “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” provodi se u 17 županija, a ŽGK “Korak” provodi ga u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji.

Program provode Ženska soba kao koordinatorica te Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Delfin Zamir; Desa Dubrovnik; HERA Križevci– za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar – IPC; Ženska grupa Karlovac KORAK; SOS Virovitica; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir, a financijski ga podržava Ministarstvo pravosuđa i uprave RH.

Više o programu: https://mrezapodrskeisuradnje.com/hr/.