OBILJEŽILI SMO MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Datum objave: 26. 11. 2019.

Međunarodnu kampanju 16 dana aktivizma (25.11 – 10.12.) i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (25.11.) Ženska grupa Karlovac „Korak“ i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Karlovačke županije obilježili su otvorenjem izložbe fotografija “Žene šute i skrivaju svoje lice” autora Roberta Gojevića  25. studenog 2019. u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu.

Organizatori su ovom izložbom željeli poručiti da nasilje nije privatna stvar, već društvena i tiče se svakoga od nas te da je jedini ispravan način reagirati na nasilje, prijavljivati ga ukoliko ga želimo smanjiti.

Prisutni/e su imali/e priliku čuti od samog autora kako je uopće došao na ideju izložbe na temu nasilja nad ženama, tko su bili modeli, kako je tekao proces pripreme za snimanje i samo snimanje te je pojasnio da su fotografije nastale jednom vrlo starom tehnikom te su zato tako izražajne.

„Ideja je nastala spontano nakon čitanja jednog članka koji je bio upravo o pretučenoj ženi. Nakon toga sam automatski pokrenuo projekt putem facebook-a, putem dobrovoljaca, koji su željeli sudjelovati u projektu. Fotografije su nastale jednom vrlo starom tehnikom i zato su vrlo izražajne. Tehnika je stara preko 150 godina, riječ je o unikatnim fotografijama, ručno izrađenim, u kojima se ne koristi ništa industrijski, već je isključivo sve kemija i ručna izrada fotografija. Riječ je o procesu koji se zove ambrotipija ili mokra ploča kolodija. Radi se na staklu na koji se nalijeva kolodij. Ono što je karakteristično za tu tehniku su duge ekspozicije, gdje su modeli morali biti pet sekundi nepomični, što je vjerojatno i razlog zašto su te fotografije toliko izražajne, imaju toliku moć, vizualno-estetsku, u odnosu na današnje fotografije, koje nastaju u djeliću sekunde.“

Otvorenju izložbe, među ostalima, prisustvovale su i zamjenica župana Martina Furdek Hajdin, zamjenica karlovačkog gradonačelnika Andreja Navijalić, predstavnici/e Policijske uprave karlovačke, Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu, Općinskog i Županijskog suda u Karlovcu, Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Karlovac, građani i građanke Karlovca te predstavnici/e medija.

Izložba će se od 25. studenog do 10. prosinca 2019. moći razgledati osim u Gradskom kazalištu Zorin dom i u: Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić”, Županijskom sudu u Karlovcu, Domu zdravlja Karlovac i u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – Područnom uredu Karlovac.

Zatvaranje izložbe i predstavljanje rezultata socijalnog eksperimenta, reakcija Karlovčana i Karlovčanki na nasilje, bit će održano 10. prosinca 2019. u 18 sati  u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić”.

Za kraj prenosimo jednu od reakcija naših sugrađana na izložbu:

“Bili smo jucer popodne u Gradskoj knjižnici i odmah smo vidjeli fotke žena, čim smo ušli. Sin (7 godina) se sav prepao, i treba jer su prestrašne. Lijepo smo ih sve dooobroooo pogledali i objasnili da je tete netko jako pretukao i imali smo pošteni razgovor svi, kći (5 godina), sin (7 godina) i ja (njihova mama) kako se nikad ne smije tući cure, ako ikad vide nekoga da to radi da ga treba odmah prijaviti i reagirati, ne šutjeti. Grozna i teška tema o kojoj se nikako ne smije šutjeti. Drago mi je sto su klinci to vidjeli.”