ODRŽALI SMO JAVNO PREDAVANJE U DUGOJ RESI

Datum objave: 01. 10. 2020.

Dana 30. rujna 2020. održali smo u Vijećnici Grada Duge Rese, u suradnji s Policijskom postajom Duga Resa, javno predavanje na temu  „Iskustva u radu sa žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji“. 

Predavanje je bilo namijenjeno predstavnicima/ama institucija i ustanova sa šireg područja Duge Rese, a svrha mu je bila prisutnima predstaviti program „Mreža podrške za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ te unaprijediti postojeću suradnju. Sandra Turkanović, voditeljica aktivnosti Programa predstavila je koje sve vrste podrške pružamo i kome, s posebnim osvrtom na one koje su se našim korisnicima/ama pokazale najkorisnijima poput pratnji na sud i druge institucije, zatim institut osobe od povjerenja te pojedinačnu procjenu potreba žrtve. Bilo je govora i o važnosti međusektorske suradnje, uz primjere kako je ostvarujemo, prije svega s pravosudnim tijelima i institucijama. Prisutnima smo dali i presjek do sada pruženih usluga te im podijelili letke Programa za njihove institucije i ustanove. Iskoristili smo priliku te najavili javnu akciju Programa koju ćemo održati u drugoj  polovici listopada u Dugoj Resi.

U dijelu predviđenom za raspravu, pitanja i komentare ističemo komentar ravnateljice Centra za socijalnu skrb Duga Resa o odličnoj suradnji između Centra i ŽGK „Korak“ te pitanje predstavnika/ca škola o pružanju podrške učenicima/ama. Pojašnjeno im je da podršku kroz ovaj Program pružamo punoljetnim osobama, no da u slučaju kada se dijete nađe u svojstvu žrtve ili svjedoka, možemo pomoći posredno, pružanjem podrške i informacija roditelju odnosno skrbniku kako bi on bio osnažen i informiran te se mogao onda lakše snaći u postupku i pomoći svom djetetu.

Javnom su predavanju nazočili predstavnici/e: Policijske postaje Duga Resa (načelnik i policijska službenica za maloljetničku delikvenciju), Centra za socijalnu skrb Duga Resa (ravnateljica), Doma zdravlja Duga Resa (ravnateljica) te ravnatelji/ce i stručne suradnice osnovnih škola: OŠ „Vladimir Nazor“ iz Duge Rese, OŠ Netretić, OŠ Generalski Stol i OŠ Barilović. Ovim putem, zahvaljujemo im se na sudjelovanju.

Program financira Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, koordinatorica Programa je Ženska soba – Centar za seksualna prava, a provodi ga 10 organizacija civilnog društvaUdruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac “Korak”; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir.