ODRŽALI SMO JAVNU AKCIJU U KORENICI

Datum objave: 14. 4. 2021.

Dana 14.  travnja 2021. g. ŽGK „Korak“ održala je javnu akciju u središtu Korenice (ispred Narodne knjižnice Korenica), u trajanju od dva sata, kao dio programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“,  financiranog od strane Ministarstva pravosuđa i uprave RH,  kroz kojeg pružamo podršku i pomoć žrtvama i svjedocima svih kaznenih  djela i prekršaja nasilja u obitelji punoljetnim osobama (i ženama i muškarcima) s područja Karlovačke i Ličko-senjske županije.

Javnu smo akciju održali u suradnji s Policijskom upravom ličko-senjskom i Županijskim timom za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Ličko-senjske županije.

Cilj javne akcije bila je promocija Programa te upoznavanje javnosti o tome kako im u ostvarivanju prava, u svojstvu žrtve ili svjedoka bilo kojeg kaznenog djela ili prekršaja nasilja u obitelji, može pomoći ŽGK “Korak” te koje sve vrste pomoći i podrške pružamo.

Prolaznicima smo dijelili promotivne materijale (letke) Programa te smo zainteresiranim građanima prenijeli informacije o Programu i uslugama koje kroz njega provodimo i odgovorili na njihove konkretne upite. Tijekom javne akcije imali smo prilike razgovarati i sa policijskim službenicima Postaje granične policije Korenica te Policijske uprave ličko-senjske koji su pokazali izrazito zanimanje za temu pružanja podrške žrtvama i svjedocima. Nas je zanimalo čuti  s kojim se oni izazovima suočavaju te nam je bilo drago čuti da smatraju da su edukacije policijskih službenika koje rade sa žrtvama nužne, posebno u dijelu pravilnog pristupa žrtvama. Još smo jednom naglasili i pojasnili važnost upućivanja žrtava i svjedoka na udruge civilnog društva koje rade sa istima, posebno prilikom uručivanja obavijesti o pravima žrtve od strane policijskih službenika/ca. Također, najavili smo i da s 1. lipnjem 2021. zapošljavamo na pola radnog vremena  jednu osobu u Gospiću koja bi pružala pomoć i podršku žrtvama i svjedocima s područja Ličko-senjske županije kako bismo na taj način dodatno podigli razinu pružanja usluga korisnicima/ama kroz ovaj program.

Svojom nazočnošću javnu su akciju podržali predstavnici/e: Policijske uprave ličko-senjske, Postaje granične policije Korenica, Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Ličko-senjske županije, Doma zdravlja Korenica, mediji te građani i građanke Korenice.