ODRŽANA EDUKACIJA ZA DJELATNICE ŽGK „KORAK“ I CZSS KARLOVAC

Datum objave: 19. 4. 2021.

U sklopu programa „Mijenjam sebe – mijenjam društvo“ održana je edukacija za djelatnice ŽGK „Korak“ i suradnicu programa iz CZSS Karlovac u trajanju od četiri sata.

 

Edukaciju je održao U.Z.O.R., odnosno Udruga za zaštitu obitelji – Rijeka te je nosila naziv „Prikaz i osposobljavanje za provođenje programa rada s kazneno prijavljenim mladima te mladima općenito po modelu rada u Udruzi U.Z.O.R.“ Edukaciju su proveli psihologinja Maša Komadina te socijalni pedagog i psihoterapeut Nenad Karabaić.

 

Kroz edukaciju su djelatnice ŽGK „Korak“ i djelatnica CZSS Karlovac stekle znanja o modelu rada s mladima i vrstama sankcija namijenjene maloljetnim počiniteljima kaznenih djela, među koje se ubrajaju maloljetnici i mlađi punoljetnici. Od posebnog značaja za daljnji rad ŽGK „Korak“ su stečena znanja u vezi sankcije u obliku odgojne mjere namijenjene maloljetnim počiniteljima kaznenih djela, pod koje pripada i posebna obveza uključivanja u pojedinačni ili skupni psihosocijalni tretman u savjetovalištu za mlade. Upravo takva nova vrsta usluge unutar ŽGK „Korak“ bit će moguća u drugoj godini provedbe programa „Mijenjam sebe – mijenjam društvo“ gdje će se osnovati posebno savjetovalište namijenjeno za maloljetnike.

 

Zbog budućeg rada s maloljetnicima u savjetovalištu, na edukaciji su detaljno predstavljene uloge sudionika i postupak procedure izvršavanja mjere posebne obveze uključivanja u pojedinačni ili skupni psihosocijalni tretman u savjetovalištu za mlade. Također su predstavljeni i ciljevi provođenja navedene mjere, koji između ostalih obuhvaćaju smanjenje recidiva u kaznenim djelima i upotrebi sredstava ovisnosti, pomoć mladima u rješavanju vlastitih teškoća, poboljšanje obiteljske komunikacije te ojačavanje socijalne mreže i samopouzdanja mladih.

 

Program „Mijenjam sebe – mijenjam društvo“  financiran je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u iznosu od 170.000,00 kuna godišnje.