OKRUGLI STOL “MREŽE PODRŠKE” U KARLOVCU

Datum objave: 26. 5. 2022.

Ženska grupa Karlovac “Korak”(dalje: ŽGK „Korak“),  održala je 25. svibnja 2022.  okrugli stol na temu „Uloga policije u sustavu podrške žrtvama kaznenih djela” u okviru programa  „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ kojeg financijski podržava Ministarstvo pravosuđa i uprave RH.

Teme okruglog stola bile su: predstavljanje iskustava u direktnom radu sa žrtvama, međusobna suradnja policije i organizacija civilnog društva koje pružaju podršku i pomoć žrtvama kaznenih djela, upućivanje žrtava od strane policije na službe za podršku žrtvama i svjedocima, primjeri dobre prakse te prostor za unaprjeđenje suradnje.

O navedenim su temama govorile: Maida Pamuković iz Službe za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa i uprave RH, Ana Jedličko, policijska službenica Odjela za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji i Kristina Filipović, policijska službenica Odjela maloljetničke delikvencije, obje iz Ravnateljstva policije, Sandra Turkanović, voditeljica aktivnosti programa “Mreža podrške“ ŽGK „Korak“, Nives Jozić Kvastek, stručna suradnica na programima i projektima Ženske sobe, Marina Švagelj Jažić, predsjednica Udruge “HERA” Križevci, Mirjana Bilopavlović, koordinatorica udruge „DELFIN“, Pakrac te Tea Dabić, voditeljica programa Ljudska prava i pravosuđe iz Kuće ljudskih prava Zagreb koja je prisutnima govorila više o zločinu iz mržnje.

Okrugli stol su svojim prisustvom i aktivnim sudjelovanjem podržali predstavnici/e Policijske uprave karlovačke, policijskih postaja Karlovac, Ozalj i Ogulin, Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu, centara za socijalnu skrb iz Karlovca i Duga Rese, Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije,  Udruge slijepih USKA te medija.

Program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ na području 17 županija provod 11 organizacija civilnog društva:  Ženska soba – centar za seksualna prava kao koordinatorica te Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Delfin Zamir; Desa Dubrovnik; HERA Križevci– za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar – IPC; Ženska grupa Karlovac KORAK; SOS Virovitica; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir.