Početna konferencija povodom predstavljanja Trogodišnjeg programa ŽGK „KORAK“ „Promjena – korak do sigurnosti“

Datum objave: 26. 9. 2017.

 

Ženska grupa Karlovac “Korak” danas (26. rujan 2017.) je predstavila novi trogodišnji program (2017.-2020.) pod nazivom „Promjena – korak do sigurnosti“. Program je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sa po 180 tisuća kuna godišnje. Partner u provođenju je Centar za socijalnu skrb Karlovac.

Projekt su predstavili: ispred ŽGK „KORAK“ Mirjana Duduković, predsjednica ŽGK „KORAK“, ispred Centra za socijalnu skrb Karlovac Mirjana Pogačić, ravnateljica CZSS-a Karlovac,  te Boris Hudina iz HD pro, izvoditelj edukacija.  Prisutni su bili i predstavnici Policijske uprave karlovačke.

Opći cilj ovog Programa je doprinijeti razvoju alternativnih inovativnih usluga, uspostavljanjem nove usluge i razvojem suradničkih odnosa različitih pružatelja socijalnih usluga te međusektorske suradnje na prevenciji i saniranju posljedica nasilja u obitelji, dok su specifični ciljevi: pružiti savjetovanje (grupno i individualno) počiniteljima nasilja u obitelji, pružiti podršku ženama žrtvama obiteljskog nasilja kojima se osigurava njihova kvalitetna (re)integracija u društvo po izlasku iz skloništa te omogućiti bolju povezanost (umreženost) institucija i udruga koje se bave nasiljem u obitelji i učinkovitiju razmjenu podataka.

Kroz projekt se uvodi nova usluga  savjetodavnog rada s počiniteljima obiteljskog nasilja te psihosocijalna podrška žena  žrtava obiteljskog nasilja po izlasku iz Skloništa. Obje usluge provodit će novozaposlena psihologinja u ŽGK “KORAK“. Sastavni dio programa su edukacije i to u prvoj godini za predstavnike ŽGK “KORAK“ i Centra za socijalnu skrb Karlovac, a u sljedeće dvije godine i za ostale institucije koje  rade s počiniteljima i žrtvama obiteljskog nasilja. Rezultat edukacije iz prve godine bit će izrada Programa za rad s počiniteljima obiteljskog nasilja te Programa za rad sa žrtvama obiteljskog nasilja, dok  će rezultat edukacije s predstavnicima institucija biti izrada Protokola o postupanju u radu s počiniteljima obiteljskog nasilja.

Zadovoljstvo što su upravo u ovom projektu izrazila je i ravnateljica karlovačkog Centra za socijalnu skrb Mirjana Pogačić, rekavši da treba jačati ljude i stručne radnike  koji rade u našim ustanovama. Kroz ovaj projekt to će se i moći učiniti, sa ciljem da  prepoznaju rizike, da znaju prezentirati svoje stručne kompetencije, ali isto tako  i svoje nadležnosti. Istaknula je i da je ovaj projekt ulaganje u našu budućnost jer u većini obitelji gdje se događa nasilje sve gledaju i djeca te se to može projicirati i u budućnost. Stoga je jako  važno da za 20 godina više ne bude prezentacija ovakvih projekata, nego  da oni budu ustaljeni i da ove usluge budu sasvim normalan dio rada.

Na predstavljanju je govorio i psiholog Boris Hudina koji je rekao da će se program prvenstveno baviti preventivom. Bit će 12 edukacija u nekoliko mjeseci, a ljudi će biti osposobljeni da se nose s problemima nasilja.

Važna karika u rješavanju nasilja u obitelji je i policija, čiji su predstavnici također bili na predstavljanju. Istaknuli su da će im ovaj projekt puno pomoći jer su oni prvi koji se suočavaju sa počiniteljima i žrtvama nasilja.

A aktivnost koja neposredno slijedi je održavanje prvog modula edukacije za predstavnike ŽGK „KORAK“ i Centra za socijalnu skrb Karlovac koji započinje sutra, 27. rujna te traje do 29. rujna 2017. godine.