SASTANAK „MREŽE PODRŠKE“ I ODJELA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA

Datum objave: 07. 12. 2022.

Danas smo sudjelovale na online sastanku 11 organizacija civilnog društva, koje provode program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ (dalje „Mreža podrške“),  i predstavnica odjela za podršku žrtvama i svjedocima koji djeluju pri županijskim sudovima u RH. Sastanku su prisustvovale i predstavnice Službe za podršku žrtvama i svjedocima, Ministarstva pravosuđa i uprave RH.

Sastanak je otvorila voditeljica „Mreže podrške,  Anamaria Drožđan-Kranjčec iz Ženske sobe kao koordinatorice ovog programa te predstavila program, aktivnosti i rezultate unazad pet godina pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela. Uslijedila su kratka izlaganja/predstavljanja predstavnika/ca svih organizacija civilnog društva koje provode „Mrežu podrške“. Našu udrugu te specifičnosti Karlovačke i Ličko-senjske županije, u kojima ŽGK „Korak“ provodi navedeni program, predstavila je Sandra Turkanović, pravnica udruge i voditeljica aktivnosti programa „Mreže podrške“ . Ispred naše organizacije sudjelovala je još i Ivana Rapo, savjetnica u provedbi Programa za područje Ličko-senjske županije.

Do kraj sastanka smo bolje upoznali i kolegice iz odjela za podršku žrtvama i svjedocima kroz njihovo predstavljanje svog rada te sastanak rezimirali s vjerom da će se dosadašnja suradnja nastaviti, ali i unaprijediti u budućnosti, a što će biti moguće i kroz otvaranje novih odjela za podršku žrtvama i svjedocima u onim županijama koje ih još nemaju, s krajnjim ciljem suradnje između članica „Mreže podrške“ te predstavnica odjela za podršku te tako još učinkovitijeg pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela na području cijele RH.

 

 

Program “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” se provodi u 17 županija, a ŽGK “Korak” program provodi u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji.

Program provode Ženska soba kao koordinatorica te Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Delfin Zamir; Desa Dubrovnik; HERA Križevci– za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar – IPC; Ženska grupa Karlovac KORAK; SOS Virovitica; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir.

Program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ financira Ministarstvo pravosuđa i uprave RH.