SUDJELOVALI SMO NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI NA TEMU “ODRŽIVI RAZVOJ (LOKALNIH ZAJEDNICA) EURO – MEDITERANA”

Datum objave: 17. 6. 2019.

Predstavnica naše udruge sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji s tematskom raspravom “Održivi razvoj (lokalnih zajednica) Euro – Mediterana” u Zadru od 11.-13. lipnja 2019. g.  organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a u suradnji s predstavnicima Zaklade Anna Lindh.

Prvog dana na temu Društveno poduzetništvo – pokretač održivog razvoja na Euro – Mediteranu govorili su: Zoran Puljić iz Zaklade Mozaik (Bosna i Hercegovina), Elena Badeanschi i  Egidio Formilan iz Federazione Trentina della Cooperazione (Italija),  Stefanos Valliantos iz Hellenic Foundation For Culture (Grčka) te  Abdallah Sobeih iz SWIDEAS (Švedska).

Drugog dana govorilo se o temama Uloga žena u razvoju lokalnih zajednica te Održivi razvoj otoka na Mediteranu. Panelistice prve teme  Rada Borić iz hrvatskog Centra za ženske studije, članica Upravnog odbora ALF-a, bivša senatorica i ministrica visokog obrazovanja Jordana,  Rowaida al Maitah, Inet Lelite, Women’s NGOs Cooperation Network of Latvia te  Alicia Abrid, Arab Woman’s Solidarity Association Belgium zajedno su utvrdile određene probleme s kojima se žene danas susreću u društvu iznoseći različite izazove u svojim zemljama. Tijekom panela naglašena je i važnost izgradnje mostova potpore među ženama.  Rolanda Sliaziene, Diversity Development Group iz Litve predstavila je uspješan projekt “Create a puppet, create yourself” (Stvori lutku, stvori sebe) koji ima za cilj razbiti i pomaknuti granice unutar samog sebe.

U okviru druge teme o kojoj se govorilo Sanja Rendić-Miočević iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije predstavila je Nacionalnu razvojnu strategiju hrvatskih otoka do 2030. godine čiji je cilj razvijanje koncepta pametnih otoka. Glavne smjernice programa Rijeka 2020 predstavila je  Iva Sušić, Projekt Rijeka 2020., stavljajući naglasak na programe koji će biti održani na kvarnerskim otocima. Program djelovanja društva na otoku Zlarinu gdje je cilj očuvati zdrav okoliš predstavio je  Sylvain Petit, The Priority Actions Programme/Regional Activity Centre (PAP/RAC). O izazovima s kojima se susreću stanovnici otoka Oliba govorio je  Denis Kleva, Udruga Sol –Olib, dok je  Gian Luca Atzori, Rete Italiana Dialogo Euromediterraneo – RIDE, istaknuo važnost očuvanja kulturne raznolikosti na talijanskim ali i mediteranskim otocima.

Obnovljivi izvori energije te pametni gradovi teme su koje su obilježile treći i posljednji dan međunarodne konferencije o Održivom razvoju (lokalnih zajednica) Euro – Mediterana. Oko 90 sudionika iz 17 zemalja tako se kroz različite primjere i iskustva moglo izravno upoznati o načinu i važnosti korištenja obnovljivih izvora energije, kao i o tome što su i na koji način funkcioniraju pametni gradovi.  O ovoj su temi govorili Daniele Messina, FMPS Italija, Toni Vidan, EGSO Hrvatska, Adriano Bisello, EURAC Italija te Ivana Rogulj, Društvo za oblikovanje održivog razvoja Hrvatska.

S obzirom na područje kojim se bavimo kao i sadržaje kojima se planiramo baviti u daljnjem radu, najzanimljivije teme bile su nam Društveno poduzetništvo – pokretač održivog razvoja na Euro – Mediteranu i Uloga žena u razvoju lokalnih zajednica. Dodatna, vrlo važna, vrijednost konferencije bilo je umrežavanje sa ostalim sudionicima te uzajamno dijeljenje iskustava, uz mogućnost nekih novih suradnji u budućnosti.

Završena trodnevna konferencija u Zadru predstavlja svojevrsnu pripremu za uključivanje organizacija civilnoga društva u aktivnosti koje se planiraju za ALF EURO-MED FORUM 2020, koji će se održati u travnju 2020. godine u Šibeniku s ciljem povećanja utjecaja interkulturnog djelovanja suočenog s izazovima lokalnih zajednica Euro – Mediterana.