SUDJELOVALI SMO NA NACIONALNOJ KONFERENCIJI VICTIM SUPPORT EUROPE

Datum objave: 21. 5. 2019.

Dana 20. svibnja 2019. godine predstavnica ŽGK „Korak“ sudjelovala je u Zagrebu u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske na Nacionalnoj konferenciji „Važnost umrežavanja i standardizacije u postupanju svih pružatelja podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja“ u organizaciji Victim Support Europe i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima uz podršku Ministarstva pravosuđa i Europske komisije.

Svrha Nacionalne konferencije bila je prikazati dosadašnja postignuća i poduzete mjere na područjima promicanja prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja s posebnim naglaskom na važnost umrežavanja i standardizacije rada svih dionika sustava podrške žrtvama i svjedocima. Konferencija je svojevrsni nastavak događanja koje je Victim Support Europe organizirao prošle godine u Splitu te je i ovaj put poslužila kao prilika za povezivanje predstavnika institucija i organizacija civilnog društva koje su uključene u rad sa žrtvama kaznenih djela i prekršaja.

Imali smo prilike saznati o različitim modelima osnivanja, djelovanja i financiranja nacionalnih mreža za podršku žrtvama i svjedocima, poput one u Italiji  – Rete Dafne Italia i Finskoj – Riku,  predstavljeni su rezultati prve godine rada nacionalne Mreže podrške žrtvama i svjedocima  kaznenih djela te je bilo govora o važnosti nacionalne i regionalne suradnje kao i o važnosti standardizacije rada organizacija za podršku žrtvama.

Prisutnima su se uvodno obratili predstavnici/e Ministarstva pravosuđa RH te Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, nakon čega su uslijedila izlaganja, a izlagači/ce su bile predstavnici/e: Victime Support Europe, Rete Dafne Italia, Ženske sobe – Centar za seksualna prava te udruge Bijeli krug iz Splita.