SUDJELOVALI SMO NA ONLINE PREDAVANJU UDRUGE DEŠA IZ DUBROVNIKA

Datum objave: 20. 11. 2020.

Danas je održano  online predavanje naziva  “Pomoć i zaštita žrtava  kaznenih djela” u okviru programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” (u nastavku Program).  Ispred ŽGK „Korak“ sudjelovala je Sandra Turkanović, pravnica Udruge i voditeljica aktivnosti Programa. Predavanje je bilo namijenjeno stručnjacima i stručnjakinjama koji se bave ili mogu doći u kontakt sa žrtvama  kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji, a cilj je bio prisutnima detaljno objasniti pravne institute pojedinačna procjena potreba žrtve, osoba od povjerenja te pratnju na sud i druge institucije  kao i mogućnosti koje otvara njihova primjena.

Izlagali su:

ANĐELA BUNTIĆ (udruga DEŠA Dubrovnik): „Predstavljane programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ te rezultata rada udruge DEŠA u okviru Programa.

ANAMARIA DROŽĐAN –  KRANJČEC (udruga Ženska soba – Centar za seksualna prava):  „Pojedinačna procjena potreba žrtve“.

MIREN ŠPEK (Udruga za podršku žrtvama i svjedocima): “Institut osobe od povjerenja u EU“ i

SANDRA TURKANOVIĆ (udruga Ženska grupa Karlovac „Korak“):  Iskustva i izazovi ŽGK „Korak” u pružanju pratnje na sud i druge institucije žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela”.

Kroz izlaganja i kasniju zajedničku raspravu svih sudionika, a temeljeno na dosadašnjim iskustvima u radu, zaključak koji se nameće bio je kako su se  instituti i usluge o kojima smo danas pričali pokazali među najpotrebnijima pa time i najkorisnijima za žrtve I svjedoke/inje te da su najučinkovitiji upravo kada se koriste zajedno. Još jednom je naglašeno koliko je važna međusektorska suradnja prilikom pružanja podrške i pomoći žrtvama i svjedocima/kinjama kao i činjenica da udruge raspolažu brojnim vrijednim informacijama koje direktno mogu pomoći svim predstavnicima/cama tijela i institucija u postupku (policiji, državnom odvjetništvu, sudovima),  a time i  samoj žrtvi ili svjedoku/inji te smo  tragom toga iskoristili priliku još jednom pozvati ih da nam se slobodno obrate kad god možemo pomoći.

Hvala udruzi DEŠA na pozivu – bilo nam je zadovoljstvo podijeliti naša iskustva kao i čuti vrijedna iskustva drugih.

Predavanje je održano kao jedna od aktivnosti programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”. Nositeljica programa je Ženska soba – Centar za seksualna prava, a provodi  se  u partnerstvu sa još 10 organizacija civilnog društva: DEŠA-Dubrovnik Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac „KORAK“; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir. Program je financijski podržan od strane Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.