Sudjelovali smo na partnerskom i intervizijskom sastanku programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”

Datum objave: 06. 6. 2019.

Predstavnice ŽGK „Korak“ uključene u provedbu programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ (pravnica i psihologinja), sudjelovale su 4. i 5. lipnja 2019. godine u Šumećanima na partnerskom i intervizijskom sastanku.

Teme partnerskog sastanka bile su osvrt na prvu polovicu druge godine provedbe Programa, planovi za treću godinu provedbe te razmišljanja u kojem smjeru bi trebala i mogla ići Mreža nakon završetka ovog trogodišnjeg Programa.

Drugi dan, posvećen interviziji, bio je u znaku razmjene iskustava i izazova s kojima se suočavamo u provedbi, a posebna pažnja posvećena je preprekama na koje nailazimo u radu iz psihološkog i pravnog aspekta. Pitanja iz pravnog područja mogli smo postaviti i odvjetniku Kristijanu Pelcu koji nam je kao iskusan praktičar dao odgovore iz prve ruke. Prema onome što smo čuli, čini se da je na području pružanja podrške i pomoći žrtvama i svjedocima još puno posla, s obzirom da su prava koja se žrtvama i svjedocima jamče jedno, a praksa prilično nešto drugo.

Kao dodana vrijednost intervizije, bilo je i neizostavno druženje u slobodno vrijeme koje se najčešće koristilo za dodatnu razmjenu iskustava predstavnika/ca Mreže partnerskih organizacija.

Program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ financijski podržava Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske. Nositeljica je  Ženska soba – Centar za seksualna prava, a provodi ga  10 organizacija civilnog društva: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje; Ženska grupa Karlovac “Korak”; SOS Virovitica; Informativno pravni centar – IPC, Slavonski Brod; Centar za građanske inicijative, Poreč; Delfin, Pakrac; DEŠA, Dubrovnik; Udruga HERA, Križevci; Udruga ZvoniMir, Knin.