Sudjelovali smo na završnoj konferenciji programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“

Datum objave: 11. 12. 2020.

Dana 10. prosinca 2020. godine putem ZOOM platforme održana je završna konferencija programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ (u nastavku Mreža podrške).

Osnovni cilj konferencije bio je predstaviti rezultate rada Mreže podrške u trogodišnjem razdoblju, istaknuti važnost suradnje svih relevantnih dionika na lokalnoj i nacionalnoj razini te istaknuti nužne korake za unaprjeđenje sustava podrške, kao i položaja i prava žrtava kaznenih djela u budućnosti.

Na konferenciji su izlaganja održale/i relevantne/i stručnjakinje/ci, predstavnice i predstavnici značajnih institucija i organizacija civilnoga društva iz Hrvatske i inozemstva (Victim Support Europe), koji aktivno rade na unaprjeđenju sustava podrške žrtvama i svjedocima i svjedokinjama kaznenih djela. Ispred ŽGK „Korak“ izlagala je Sandra Turkanović, pravnica Udruge te voditeljica aktivnosti Mreže podrške, na temu „Iskustva i izazovi Ženske grupe Karlovac „Korak” u pružanju usluge pratnje na sud i druge institucije žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela“, pri čemu je poseban naglasak stavljen na to koje su sličnosti, a koje razlike u pružanju ove usluge na području Karlovačke i Ličko-senjske županije kao dviju županija u kojima ŽGK „Korak“ pruža podršku žrtvama i svjedocima/kinjama. Ukoliko Vas zanima detaljnije tko je sve izlagao i na koje teme, kliknite OVDJE te pogledajte cjelokupni program konferencije.

Ova konferencija bila je iznimna prilika za profesionalni razvoj, razmjenu iskustava i podizanje svijesti, kao i doprinos daljnjem razvoju zakonodavstva, javnih politika i cjelokupnog sustava podrške žrtvama i svjedocima i svjedokinjama kaznenih djela. Ujedno, ističemo da je predstavljeno, na veliko zadovoljstvo svih uključenih u provedbu, i da se program nastavlja kroz sljedeće tri godine (1.1.2021.-31.12.2023.).

Program „Mreža podrške za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ provodi se uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, a provode ga,  na području 13 županija na kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela, Ženska soba kao koordinatorica te još 10 organizacija civilnoga društva: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac „KORAK“; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (S.O.S. telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije); Udruga ZvoniMir.