Sudjelovanje na osnovnoj edukaciji u okviru programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”

Datum objave: 19. 2. 2018.

Djelatnice i volonterke ŽGK „KORAK“ sudjelovale su od 14. do 16. veljače 2018. godine u Donjoj Stubici, Terme Jezerčica na trodnevnoj osnovnoj edukaciji za organizacije civilnog društva koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela. Sedamdesetak predstavnika Mreže partnerskih organizacija educirano je o sustavu podrške žrtvama i svjedocima u RH, radu odjela za podršku žrtvama i svjedocima, pravnim aspektima rada sa žrtvama nasilja u obitelji, prekršajnim i kaznenim postupkom, emocionalnom podrškom žrtvama i svjedocima prije, tijekom i nakon svjedočenja na sudu, utjecaju traume na žrtve, pružanju općih procesnih informacija o pravima žrtava, organizacijama civilnog društva kao akterima u pružanju pomoći i podrške žrtvama i svjedocima i suradnji s nadležnim institucijama te koordinaciji i upravljanju radom volontera.

Važan dio edukacije bila je i razmjena dosadašnjih iskustava partnerskih organizacija kao i vježbe te mogućnost postavljanja pitanja i dobivanja odgovora od predavača vezanih uz probleme s kojima se udruge susreću u svom svakodnevnom radu sa žrtvama i svjedocima.

Edukacija je dio programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”, financiranog sredstvima Ministarstva pravosuđa. Nositeljica programa je Ženska soba – centar za seksualna prava, a partnerske organizacije na programu su Informativno pravni centar – IPC, HERA Križevci, Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN Pakrac, Deša Dubrovnik, Udruga ZvoniMir, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Centar za građanske inicijative Poreč, SOS Virovitica, Ženska grupa Karlovac Korak, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.