Tematska sjednica Ženske sobe – Centar za seksualna prava i Ženske grupe Karlovac „KORAK“ o problematici seksualnog nasilja i važnosti Direktive 2012/29 EU

Datum objave: 20. 10. 2017.

Ženska soba – Centar za seksualna prava i Ženska grupa Karlovac “KORAK” organizirali su danas tematsku sjednicu o problematici seksualnog nasilja i važnosti Direktive 2012/29 EU o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela. Sjednica je organizirana u okviru projekta “Relevantne institucije i organizacije civilnog društva – glas za žrtve seksualnog nasilja”, financiranog od strane EU i sufinanciranog od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, a kojeg provode Ženska soba s partnerima Gradom Slavonskim Brodom i Udrugom Brod – grupom za ženska ljudska prava.

Na tribini su govorile Anamaria Drožđan Kranjčec, pravnica i voditeljica pravnog tima Ženske sobe, Senka Sekulić Rebić, psihologinja i voditeljica Centra za žrtve seksualnog nasilja te Mirjana Duduković, voditeljica Savjetovališta i predsjednica Ženske grupe Karlovac “Korak”.  Uz njih, u raspravu nakon izlaganja, aktivno su se uključili i predstavnici Policijske uprave Karlovačke Alen Golub i Mirjana Streljak.

Ideja ovih tematskih sjednica je regionalno pokriti problematiku seksualnog nasilja, odnosno čuti od relevantnih aktera i svih gradova na razini države s kojim problemima se susreću u praksi, što smatraju da je moguće učiniti bolje kao i stvaranje i unapređivanje međusobne suradnje.

Istaknuto je kako je najvažniji segment sprječavanja i suzbijanja nasilja, pogotovo seksualnog nasilja u obitelji, jačanje i unaprjeđenje cjelokupnog sustava podrške žrtvama jer iako su nam propisi dobri, njihovo provođenje baš i nije. Na jedan prijavljen slučaj silovanja 20 je neprijavljenih! Žrtve su zbunjene, boje se i niti u jednom drugom kaznenom djelu se žrtva ne stigmatizira tako kao u ovom, pogotovo ako je počinitelj istaknut u zajednici. Slab broj prijava, slaba dostupnost informacija, stigmatizacija žrtvi, veliko nepovjerenje žrtve u institucije države, slabe odnosno male kazne, jer raspon je od godine do deset godina zatvora, dugotrajnost sudskih postupaka koji nerijetko traju i do petnaest godina,  glavni su razlog stanja u kojem se sada nalazimo.  Sve su to razlozi zbog kojih je krajnje vrijeme da se Direktiva 2012/29 što prije usvoji i u Hrvatskoj.

Zaključeno je kako tek usvajanjem Direktive 2012/29 EU kao i Istanbulske konvencije možemo očekivati neke značajnije pomake po pitanju zaštite žrtava nasilja.