U sklopu projekta “Snažni u krizi” održana izobrazba za neposredni rad s ciljanom skupinom žrtava nasilja u obitelji

Datum objave: 03. 3. 2023.

Djelatnice ŽGK “Korak” zajedno s predstavnicom partnerske organizacije, SOS Virovitica, sudjelovale na izobrazbi za neposredan rad s ciljanim skupinama žrtava nasilja u obitelji, a u sklopu izobrazbe za neposredan rad sa krajnjim korisnicima. Izobrazba za neposredan rad sa krajnjim korisnicima se provodi u okviru projekta “Snažni u krizi” UP.04.2.1.11.0242.

Edukacija je trajala ukupno 16 sati i bila je podijeljena u 4 susreta, a održala se online putem zoom platforme u razdoblju od 13.02. do 02.03.2023.g. U radu su korištene metode interaktivnog predavanja, vođene rasprave, grupnog rada i individualnog rada.

Kroz izobrazbu i profesionalnu podršku stručnjaci koji rade sa žrtvama nasilja u obitelji u sklopu organizacija civilnog društva nositelja i partnerske organizacije imali su mogućnost steći nova znanja i iskustvo radom na sebi kroz primjenu raznih edukativnih i terapijskih tehnika i igranje uloga, učenje konkretnih oblika i tehnika za rad interaktivnim predavanjima sa usmjerenjem na specifičnosti u radu sa žrtvama nasilja u obitelji.

Ostvareni su ciljevi izobrazbe u kojoj su stručnjaci koji rade sa žrtvama nasilja u obitelji na osobnom iskustvu, igranjem uloga, upoznavanjem s konkretnim tehnikama za rad u obliku savjetovanja osvježili postojeće znanje i usvojili nova znanja za specifičan savjetodavni rad sa žrtvama nasilja u obitelji,. Znanja i vještine koje su usvojili odnose se na uspostavljanje odnosa sa klijentom, uspostavljanje odnosa povjerenja u direktnom radu kao i u telefonskom savjetovanju, što sve razgovor sadrži, koja pitanja koristiti, kako aktivno slušati, koliko možemo naučiti od djece i žena s kojima radimo u savjetodavnom radu .

 

Ženska grupa Karlovac “Korak”, u partnerstvu s SOS Virovitica, provodi projekt „Snažni u krizi“ UP.04.2.1.11.0242, Europski socijalni fond, operativni program 2014.-2020.

Radi se o projektu za čiju provedbu su u periodu od 18 mjeseci osigurana bespovratna sredstva u vrijednosti 64.566.33 eura, od čega je 85% 54.881,38 eura osigurano iz Europskog socijalnog fonda i 15% (9.684,95 eura) iz Državnog proračuna RH. Provedba projekta je započela 23. lipnja, a završava s 23.prosincem 2023. godine. Projekt se provodi u skladu s Nacionalnom strategijom zaštite od nasilja u obitelji, a temelji se na Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obitelji, promičući rodnu ravnopravnost, te u skladu s Konvencijom o pravima djeteta.

“Snažni u krizi” projekt je koncentriran na jačanje i unaprjeđenje kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva s područja Karlovačke i Virovitičko-podravske županije te doprinosi poboljšanju njihove učinkovitosti u radu u kriznim situacijama.

Više informacija o projektu “Snažni u krizi” možete zatražiti putem maila: savjetovaliste.korak@gmail.com (kontakt osoba: Ivana Rapo).

Više informacija o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr