ŽGK „KORAK“ obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama (22.rujan)

Datum objave: 22. 9. 2017.

Ženska grupa Karlovac „Korak“ obilježila je danas, 22.rujna 2017. g.  Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u centru Karlovca (na Korzu), akcijom puštanja u zrak 300 crnih balona u znak sjećanja na 300 ubijenih žena žrtava obiteljskog nasilja u Hrvatskoj u proteklih 10 godina.

Akciju su podržali predstavnici institucija i lokalnih vlasti te popratili predstavnici medija.

 

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za osnovni cilj ima senzibiliziranje društva o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna, već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.

Obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. godine, kada su na Općinskom sudu u Zagrebu ubijene tri žene. Tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio je   sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Oraškić je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Nasilje nad ženama je prepoznato kao važan javnozdravstveni problem u Hrvatskoj pa je posljednjih godina postignut značajan napredak usvajanjem i primjenom niza dokumenata koji reguliraju ovaj problem, kao što su Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Kazneni zakon, Obiteljski zakon, Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o socijalnoj skrbi, Nacionalna strategije zaštite od nasilja u obitelji, Nacionalna politika za ravnopravnost spolova, Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja i drugi.