ŽGK „KORAK“ ODRŽALA JAVNE AKCIJE POVODOM EUROPSKOG DANA ŽRTAVA KAZNENIH DJELA (22.2.)

Datum objave: 24. 2. 2020.

Dana 21. veljače 2020. održali smo javnu akciju u središtu Korenice, a 22. veljače 2020. javnu akciju u središtu Karlovca  povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela (22.2.), a u sklopu Nacionalne kampanje programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“.

Svrha javnih akcija bila je informirati građane/ke Karlovca i Korenice, odnosno stanovnike/ce Karlovačke  i Ličko – senjske županije, o vrstama podrške i pomoći koju ŽGK „Korak“, kroz navedeni program, pruža na području ove dvije županije žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji. Zainteresirani građani/ke tako su mogli saznati kako im možemo pomoći u ostvarivanju prava ukoliko se nađu u svojstvu žrtve ili svjedoka kaznenog djela ili prekršaja nasilja u obitelji, da podršku i pomoć pružamo svim punoljetnim osobama, i ženama i muškarcima te da su usluge za naše korisnike/ce besplatne. To smo učinili kroz podjelu promotivnih materijala Programa te usmeno prenošenje informacija o Programu i uslugama koje kroz njega provodimo kao i kroz pružanje odgovora na konkretna pitanja zainteresiranih.

Javne akcije dio su programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” financiranog od strane Ministarstva pravosuđa RH. Nositeljica je Ženska soba – Centar za seksualna prava, a provodi ga 10 organizacija civilnog društva na području cijele Hrvatske, odnosno u onim županijama u kojima ne postoje odjeli za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima pri županijskim sudovima, a to su: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje; Ženska grupa Karlovac „Korak“; SOS Virovitica; Informativno pravni centar – IPC, Slavonski Brod; Centar za građanske inicijative, Poreč; Delfin, Pakrac; DEŠA, Dubrovnik; Udruga HERA, Križevci; Udruga ZvoniMir, Knin.

Svojom nazočnošću javne su akcije podržali predstavnici/e: Policijske uprave ličko-senjske, Postaje granične policije Korenica, Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Ličko-senjske županije, Karlovačke županije, Grada Karlovca, Policijske uprave karlovačke, građani/ke Korenice i Karlovca i mediji.